1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Александър Макелов-баща в подкрепа на доц. Ивайло Кортезов с две задачи на Христо Ботев

Александър Макелов е баща на едно от "Златните" момчета на България. Синът носи същото име - Александър Макелов. Той успява да извоюва за България медали на световно ниво и в математиката, и във физиката. Възпитаник е на ПМГ Бургас.

Едни от най-важните постижения на Александър Макелов-син са:

Сребърен медал от Международната олимпиада по математика 2010

Златен медал от Балканската олимпиада по математика 2010

Интервю на българския студент в Принстън Кубрат Данаилов по БНТ за математиката, за спечелените състезания, за България и за задачата на доц. Ивайло Кортезов

Препоръчвам ви да изгледате едно прекрасно интервю по БНТ с Кубрат Данаилов, студент по математика в Принстън и възпитаник на Американския колеж в София. Кубрат Данаилов е едно от "Златните" момчета на България в математиката. Наскоро той отново ни зарадва като спечели състезание на MIT.
В интервюто ще чуете разказа на Кубрат за състезанието на MIT, за това какво мисли за българската икономика, как със стипендия на Принстън е обиколил България през лятото и какви са му наблюденията, а така също ще разберете какво мисли за задачата, която стана толкова известна в последните дни. Ще чуете и мили думи за доц. Кортезов, който е бил негов учител.

Милена Симеонова: Ивайло Кортезов е надеждата на родителите, че може да се случи нещо хубаво на децата им

Искам да ви кажа, че сте светлото лятно пламъче, което остана у сина ми от математическите лагер-школи в Лозенец, Сандански и Аркутино.

Моля се да Ви има за децата ни и за нас - родителите. Вие сте надеждата, че може да им се случи нещо хубаво и разумно.

Милена Великова: Задачите на доц. д-р Ивайло Кортезов винаги са били близки до реалността

Поздравления за инициативата да подкрепим доц. д-р Ивайло Кортезов.

За мен г-н Кортезов е един от най-добрите преподаватели в страната не само поради знанията, които притежава, но и поради начина, по който умее да ги поднесе дори на най-малките. Неговите задачи винаги са били близки до реалността, защото примерите от ежедневието са най-лесният начин да обясниш някоя абстракция от математиката на малко дете. Аз например научих някои от основите на комбинаториката – защо например компания от 4 души може да отиде на екскурзия в 16 (24) различни състава именно от г-н Кортезов. Без него „кариерата” ми на състезател по математика не би била същата.

Артур Киркорян: Никога не съм виждал по-забавно предложение за задача от тази на Ивайло Кортезов

Днес научих за въпросния "инцидент" от състезанието "Иван Салабашев" тази година и категорично мога да заявя, че след 20 години решаване на какви ли не задачи по елементарна и висша математика, на училищно, национално и международно ниво, никога не съм виждал по-интересно и забавно предложение.

Горещо

Дерек става автор на комикси в третата част на „Историите на Дерек“

Третата книга от поредицата на Дженет Тажиян „Историите на Дерек“ е вече тук! „Животът ми като автор на комикси“ разказва за приключенията и проблемите на Дерек Фалън – тринайсетгодишен хлапак, който обожава скейтборда си, рисуването на комикси и създаването на забавни илюстрации към непознатите думи, които среща в ежедневието (рисунките в книгата са дело на сина на авторката, Джейк Тажиян).

Познавате ли българските писатели? Образователна инициатива между Учебен център "Регалия" и сайта "Данибон"

В навечерието на 3 март стартира образователна инициатива между Учебен център "Регалия" и сайта "Данибон". Предлагаме ви един въпрос, с който да тествате знанията си по литература и дали познавате българските писатели. Отговорете под снимката във Фейсбук страницата "Данибон".

"Кой български писател:

А) създава първото туристическо дружество в България?

Б) е номиниран за Нобелова награда за литература?

В) участва в борбата за освобождение на Македония?

Г) мечтае да бъде художник, но "рисува" със словото?

Всяка подточка изисква отделен отговор."

Спечели "Седем писма от Париж" за Празника на влюбените - инициатива на издателство "Софтпрес" и Данибон

А ето и изненадата - специално за вас, приятелите на Данибон. 

Много съм щастлива, че мога да ви предложа това любопитно въпросче за любимия ни Париж и най-вече - приятна изненада: един от вас ще спечели подарък от партньора на Данибон - издателство Софтпрес. 

Дерек се завръща с „Животът ми като екшън герой“

Мечтата на всяко момче е да бъде екшън герой – да прави опасни каскади, да разгадава загадки и да побеждава лошите, които заплашват да унищожат света.

След като разгада тайната на своето минало в „Животът ми като таен агент“, Дерек получава невероятната възможност да участва като каскадьор и дори като екшън герой в истински холивудски филм, в който голямата звезда е известна тийнейджърка.

Вълшебна Коледа с „Магическа книга за фокуси“ на Каролин Кюнцел

Коледата наближава и някои малчугани вече подготвят програма, включваща стихчета, песнички и други сценични прояви, които да впечатлят баба, дядо и всички роднини, събрани за празника.  Колко пъти обаче може едно дете да изпее „Тихо се сипе белият сняг“, преди всички да заспят от скука, а то самото да намрази пеенето за цял живот?

Не се тревожете, тази Коледа може да е различна с „Магическа книга за фокуси“ на Каролин Кюнцел. От нея всеки може да научи над 50 фокуса за начинаещи, напреднали и професионалисти.